Agronom Sklep

Agronom Sklep

Polityka prywatności sklepu http://sklep.agronom.com.pl

Drogi użytkowniku!

Zależy nam na Twojej prywatności i chcemy, abyś w czasie korzystania z oferowanych przez nas usług czuł się komfortowo i bezpiecznie. Ochrona informacji dotyczących naszych użytkowników jest dla nas priorytetem. Dlatego zdecydowaliśmy się zaprezentować Ci najbardziej istotne informacje o zasadach przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych oraz plikach cookies.

Informacje o Administratorze Twoich danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Agronom Sp. z.o.o. z siedzibą w Jasionka 102, 21-200 Parczew, NIP 539-150-57-34, REGON 060673420.

Administrator prowadzi sklep internetowy pod adresem – http://sklep.agronom.com.pl zwany dalej sklepem internetowym.

Czym są dane osobowe i prywatność

Danymi osobowymi są wszelkie informacje o osobie fizycznej zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania poprzez jeden lub kilka szczególnych czynników, w tym IP urządzenia, dane o lokalizacji, identyfikator internetowy oraz informacje gromadzone za pośrednictwem plików cookie oraz innej podobnej technologii.

Administrator może przetwarzać następujące dane osobowe Klientów korzystających ze sklepu internetowego: imię i nazwisko, adres poczty elektronicznej, numer telefonu kontaktowego, adres dostawy tj., ulica, numer domu/mieszkania/lokalu, kod pocztowy, miejscowość, kraj, adres zamieszkania/prowadzenia działalności/siedziby (jeżeli jest inny niż adres dostawy).

W przypadku Klientów niebędących konsumentami może przetwarzać dodatkowo: nawę (firmę), numer identyfikacji podatkowej (NIP) oraz numer REGON Klienta.

Jeśli zamierzasz dokonać rejestracji w naszym sklepie oraz korzystać z oferowanych przez nas usług, zostaniesz poproszony o podanie nam swoich danych osobowych w następujących celach:

  • Realizacji Twoich zamówień
  • Świadczenia oferowanych przez nas usług
  • Przesyłania newsletteru
  • Marketingowych
  • Utworzenia i obsługi konta

Podanie danych osobowych w celu realizacji umowy o świadczenie usług określonych Regulaminem sklepu internetowego jest dobrowolne, ale jest również warunkiem zawarcia umowy. Konsekwencją niepodania danych osobowych jest niemożność zawarcia umowy i realizacji usług.

Dostęp do baz danych posiadają jedynie osoby należycie uprawnione przez Administratora.

Administrator odpowiednio zabezpiecza dane osobowe przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, jak również przed ich przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów prawa.

Osoby odwiedzające nasz sklep internetowy mogą przeglądać jego zawartość bez uprzedniej rejestracji oraz podawania danych osobowych.

Czym jest RODO?

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.

Jest to Rozporządzenie unijne, zawierając przepisy o ochronie osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych oraz przepisy o swobodnym przepływie danych osobowych.

Podstawa przetwarzania danych osobowych (RODO)

  1. Umowa sprzedaży lub działania zmierzające do jej zawarcia, podejmowane na Twoje żądanie (art. 6 ust. 1 lit. b RODO).
  2. Wypełnianie obowiązku prawnego, ciążącego na Administratorze, np. związanego z księgowością (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).
  • Wyrażona przez Ciebie zgoda w naszym sklepie (art. 6 ust. 1 lit. a RODO).
  1. Umowa o świadczenie usług lub działania zmierzające do jej zawarcia, podejmowane na Twoje żądanie (art. 6 ust. 1 lit. b RODO).
  2. Przetwarzanie danych w naszym prawnie uzasadnionym interesie, w celu ustalenia, dochodzenia lub obrony ewentualnych roszczeń (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).
  3. Nasz prawnie uzasadniony interes, polegający na marketingu produktów lub usług własnych (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).
  • Nasz prawnie uzasadniony interes o charakterze analitycznym i statystycznym, polegający na prowadzeniu analiz aktywność użytkowników a także ich preferencji, celem poprawy funkcjonalności sklepu i świadczonych przez nas usług (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

Konsekwencje niepodania danych osobowych

W zależności od celu podania danych:

  1. Brak możliwości dokonywania zamówień w sklepie
  2. Brak możliwości zarejestrowania się w sklepie, co wpływa również na brak możliwości otrzymywania aktualnych informacji dotyczących promocji czy ofert specjalnych w naszym sklepie
  • Brak możliwości korzystania z usług sklepu

Czas przetwarzania danych osobowych

Co do zasady, dane osobowe przetwarzane są przez czas świadczenia usługi lub realizowania zamówienia, do czasu wycofania wyrażonej zgody lub zgłoszenia skutecznego sprzeciwu względem przetwarzania danych w przypadkach, gdy podstawą prawną przetwarzania danych jest uzasadniony interes Administratora.

Okres ten może być przedłużony w przypadku, gdy przetwarzanie jest konieczne do ustalenia i dochodzenia ewentualnych roszczeń lub obrony przed nimi, a po tym czasie w przypadku i w zakresie, w jakim będą wymagać od tego przepisy prawa.

Cofnięcie zgody może odbyć się w każdej chwili. Przetwarzanie danych do momentu cofnięcia przez Ciebie zgody pozostaje zgodne z prawem.

Po upływie okresu przetwarzania dane są nieodwracalnie usuwane lub zanonimizowane.

Odbiorcy danych osobowych

W związku z realizacją zamówień w naszym sklepie koniecznym jest udostępnienie Twoich danych podmiotom zewnętrznym, w tym w szczególności dostawcom oprogramowania sklepu internetowego oraz podmiotom takim jak: banki, operatorzy płatności, podmioty odpowiedzialne za usługi księgowe, prawne, audytowe, konsultingowe czy dostawcze (kurierskie).

Dane osobowe nie będą przekazywane organizacjom międzynarodowym czy państwom trzecim.

Przysługujące Tobie uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia związane z Twoimi danymi osobowymi:

  • Prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych
  • Prawo żądania ich uaktualnienia/sprostowania (dotyczy zarejestrowanych użytkowników)
  • Prawo żądania ich usunięcia
  • Prawo żądania ograniczenia ich przetwarzania

Ponadto prawo do:

  • Wniesienia w dowolnym momencie sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych

Jeśli uznasz, że przetwarzamy Twoje dane niezgodnie z obowiązującym prawem, masz prawo złożenia skargi do organu nadzorczego - Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Polityka Cookies

Nasz sklep korzysta z tzw. plików cookies (ciasteczek). Pliki te umożliwiają zapisywanie i odczytywanie informacji bezpośrednio w urządzeniu, na którym aktualnie odwiedzasz stronę internetową (np. smartfon, komputer, smart TV). Informacje które zostają zarejestrowane w tych plikach, wykorzystywane są między innymi w celach marketingowych, statystycznych, udostępniania funkcji sklepu czy zapamiętywania informacji o Twojej sesji. Pliki te nie powodują zmiany ustawień Twojego urządzenia, lecz umożliwiają  np., korzystanie ze wszystkich funkcji sklepu.

Aby dowiedzieć się jak odpowiednio zarządzać plikami cookies oraz jak wyłączyć ich obsługę, możesz skorzystać z zakładki „Pomoc” w swojej przeglądarce. Możesz również zapoznać się z informacjami wciskając klawisz F1.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie http://wszystkoociasteczkach.pl.

Dane kontaktowe Administratora

Adres e-mail: esklep@agronom.com.pl